Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη είχαν μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων οι αρχηγοί των κομμάτων, αλλά και ο αντίπαλός του Σταύρος Μαλάς, για να τον συγχαρούν για τη νίκη του.

Τους μήνες που πέρασαν, οι «αντίπαλοι» των εκλογών είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους, προσπαθώντας να κερδίσουν την ψήφο των πολιτών.

Η εκλογική διαδικασία, ολοκληρώθηκε σήμερα, βάζοντας τέλος στα των εκλογών με τα συγχαρητήρια όλων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Άνετη επικράτηση του Νίκου Αναστασιάδη έδειξαν από την αρχή τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Με καταμετρημένο των 39% των ψήφων, ο νυν Πρόεδρος συγκεντρώνει ποσοστό 57,22% έναντι 42,78% του αντιπάλου του Σταύρου Μαλά.

Αναλυτικά:

Τα ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ αποτελέσματα με καταμετρημένο το 39.0% είναι:

Εγγεγραμμένοι: 214.821

Ψήφισαν: 157.696 (73.41%)

Αποχή: 57.125 (26.59%)

Έγκυρα: 148.495 (94.17%)

Άκυρα: 4.222 (2.68%)

Λευκά: 4.979 (3.16%)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ 57.22% – 84.964 +21.7%

ΜΑΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 42.78% – 63.531 +14.5%

Έκλεισαν οι κάλπες του δεύτερου και καθοριστικού γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, από τον οποίο θα κριθεί κατά πόσον ο πρόεδρος Nίκος Αναστασιάδης (35,5% στον γύρο), που στηρίζεται κυρίως από τον ΔΗΣΥ, θα εξασφαλίσει επανεκλογή ή νέος πρόεδρος της Κύπρου θα είναι ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς (30,3% α’ γύρος).

Καθαρό προβάδισμα στον Νίκο Αναστασιάδη δείχνουν τα πρώτα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα, εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων περίπου στις 20:00.

Το exit poll του ΡΙΚ, με εκτίμηση στο 80% του δείγματος, δίνει στον Αναστασιάδη 54,5%-59,5% και στον Σταύρο Μαλά 40,5%-45,5%.

Συνοπτικά, οι πρώτες εκτιμήσεις εξόδου λοιπόν ανά τηλεοπτικό κανάλι έχουν ως εξής:

ΣΙΓΜΑ: Νίκος Αναστασιάδης 54,5 – 58,5%, Σταύρος Μαλάς 41,5 – 45,5%

ΡΙΚ:Νίκος Αναστασιάδης 54,5%-59,5%, Σταύρος Μαλάς 40,5%-45,5%

ΑNΤ1: Νίκος Αναστασιάδης 53%-57%, Σταύρος Μαλάς 43%-47%

TVONE: Νίκος Αναστασιάδης 53,5%-57,5%, Σταύρος Μαλάς 42,5%-46,5%

ΑLPHA: Νίκος Αναστασιάδης 53%-58%, Σταύρος Μαλάς 42%-47%

Στο 67.8% ήταν η προσέλευση μέχρι τις 17:00 σε σύγκριση με 66.2% στον Α’ γύρο των εκλογών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά και το 2013, αλλά τότε προηγείτο κατά 18,55%. Τελικά, εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,46%, ενώ ο Σταύρος Μαλάς έμεινε στο 42,52%.

Τα τελικά αποτέλεσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις 7:30 το βράδυ και η ανακήρυξη του νέου Προέδρου θα γίνει στις 22:00, στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» στη Λευκωσία.

Το στοιχείο, που κάνει ξεχωριστές τις εκλογές, είναι ότι ουδείς εκ των δύο «μονομάχων» κατάφερε να εξασφαλίσει επίσημα συμμαχίες από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, που στον α΄γ ύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά ούτε από την Συμμαχία Πολιτών και το Ε.ΛΑ.Μ.

Έτσι, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα προσέλθουν στις κάλπες με τις ηγεσίες των κομμάτων τους να έχουν διαμηνύσει «ούτε Αναστασιάδη, ούτε Μαλά» ή «ψήφο κατά συνείδηση».

Σε σύνολο 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι δύο «μονομάχοι» του β’ γύρου έλαβαν μαζί 254.177 ψήφους.

Αυτό σημαίνει ότι 296.699 ψηφοφόροι είναι χωρίς κομματική «γραμμή».

Από αυτούς οι 154.961 απείχαν στον α’ γύρο και οι υπόλοιποι έκαναν άλλη επιλογή στην κάλπη από τους δύο «μονομάχους». Και τα δύο επιτελεία έκαναν δημοσκοπήσεις αυτές τις μέρες, που ο νόμος δεν επιτρέπει δημοσιοποίηση τους, για να έχουν μια εικόνα σε σχέση με την αυριανή αναμέτρηση.

Τι λένε οι υποψήφιοι

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκινά την κούρσα του β΄ γύρου από πλεονεκτική θέση, η οποία ενισχύθηκε και από το τελευταίο debate».
Από την άλλη πλευρά, το επιτελείο Μαλά σημειώνουν ότι «οι μετρήσεις φουσκώνουν τα ποσοστά της εξουσίας, ενώ την κρυφή ψήφο στον α’ γύρο την είχε ο υποψήφιος τους».

Το ποσοστό των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων των οποίων η ψήφος κρίθηκε ως έγκυρη. Δηλαδή, από το σύνολο των 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή, αφαιρέθηκαν οι 154.927 ψηφοφόροι που επέλεξαν αποχή, οι 3.459 ψηφοφόροι που έριξαν λευκό καθώς και οι 5.879 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως άκυρα για διάφορους λόγους.

Συνεπώς, εκείνοι που αποφάσισαν, την περασμένη Κυριακή, ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθορίζοντας μάλιστα και τα ποσοστά των υποψηφίων, ήταν οι 386.611 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως έγκυρα. Λόγω του γεγονότος ότι συνολικά 164.265 ψήφοι (αποχή, λευκά και άκυρα) δεν λήφθηκαν υπόψη στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής, άλλαξε και το τελικό ποσοστό των υποψηφίων που έλαβαν. Για την ακρίβεια, το γεγονός αυτό ενίσχυσε τα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με τους εκλογολόγους για το τι σημαίνει στην πράξη η αποχή και πώς επηρεάζει, εάν επηρεάζει, το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνεται ότι το ποσοστό της αποχής έχει τη σημασία του, διότι επωφελούνται οι υποψήφιοι που στηρίζονται από κόμματα που καταγράφουν τη μεγαλύτερη εκλογική συσπείρωση.

Για παράδειγμα, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, εάν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, που είναι οι βασικοί υποστηρικτές των υποψηφίων Μαλά και Αναστασιάδη, έχουν μεγάλη συσπείρωση, «τότε, όλο και περισσότεροι θα προσέλθουν να ψηφίσουν».

Εάν ένα από τα δυο κόμματα, προστίθεται, «καταγράψει μικρότερη συσπείρωση και οι ψηφοφόροι του δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, τότε, η δική τους αποχή θα επιβραβεύσει το αντίπαλο κόμμα και τον υποψήφιό του, που πέτυχε μεγαλύτερη συσπείρωση». Την περασμένη Κυριακή το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ήταν 71,4% σε σχέση με 83,14% στις προεδρικές του 2013 και 66,74% στις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Οι κάλπες, θα ανοίξουν αύριο στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα, με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι. Θα λειτουργήσουν 1.122 εκλογικά κέντρα. Δικαίωμα ψήφου έχουν πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες, οκτακόσιοι ογδόντα έξι ψηφοφόροι.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις επτά και τριάντα το βράδυ και η ανακήρυξη του νέου προέδρου στις 22:00 στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία«. Εκεί θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με τα μέλη της, που θα βρίσκονται επί τόπου και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και υποδείξεις τους.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης, δήλωσε ότι την Κυριακή θα βρίσκονται στο καθήκον περισσότεροι από δύο χιλιάδες αστυνομικοί, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών, επισημαίνοντας ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται προληπτικά.

Για την ανακήρυξη, ο κύριος Αγγελίδης σημείωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» από τις 8 το βράδυ. Ο κ. Αγγελίδης προέτρεψε όσους θα μεταβούν στο στάδιο να μην μεταφέρουν τσάντες, για να μην ταλαιπωρηθούν, λόγω των ελέγχων που θα διενεργούνται. Για όσους δεν θα μπορέσουν τελικά να εισέλθουν εντός του σταδίου, θα υπάρχουν απέξω γιγαντο -οθόνες, που θα μεταδίδουν την τελετή ανακήρυξης.

zougla.gr

Share This: