Με το «βλέμμα» στην Άγκυρα συνεχίζονται οι ασκήσεις μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ στις οποίες συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα και των δύο χωρών.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από χθες και μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, οι στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου – Ισραήλ με τις επωνυμίες «ΙΑΣΩΝ», «ΝΙΚΟΚΛΗΣ-ΔΑΥΙΔ» και «ΟΝΗΣΙΛΟΣ-ΓΕΔΕΩΝ».

Οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα και προσωπικό των κυπριακών και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Η κοινή άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 03.12.2017, καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, την ενισχυμένη φύση της στρατηγικής – γεωπολιτικής συμμαχίας Τελ Αβίβ – Λευκωσίας, και κατ’ επέκτασιν των Αθηνών. Στην εν λόγω άσκηση, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται να διεισδύσει ακόμα και σε κατεχόμενες περιοχές, λαμβάνουν μέρος μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, UAV και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων/ειδικές δυνάμεις.

Εξάλλου, αξίζει να μνημονευθεί το γεγονός πως μαχητικά της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) σε μια ευθεία αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στο νησί μετά την τουρκική εισβολή και την κατοχή του βόρειου τμήματός του από τουρκικά στρατεύματα, πρόκειται να πραγματοποίησει πτήσεις πάνω από τα κατεχόμενα. Σε παλαιότερη παρενόχληση που είχαν υποστεί ισραηλινά μαχητικά από τουρκικά F-16 στο FIR Λευκωσίας, οι Τούρκοι πιλότοι είχαν εξαναγκασθεί σε σχεδόν άτακτη υποχώρηση προς τα τουρκικά παράλια…

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το περασμένο καλοκαίρι, περί τα μέσα Ιουνίου, το Ισραήλ έστειλε 400-500 κομάντος του, σε μια κρίσιμη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, στην Κύπρο, στην μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μεταστάθμευση μονάδων του σε χώρα του εξωτερικού εν καιρώ ειρήνης, ενδεικτικό του ανώτατου επιπέδου της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: maxhdefence 

armynow.net

 

Share This: