Η παλιά καλή ιστορία με τα Μετοχικά Ταμεία και την οσφυοκαμπτική λογική των διοικήσεων τους, που έχει φέρει ένα αρκετά μεγάλο κενό στις τσέπες των αποστράτων και εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Μια γρήγορη ματιά στους ιστοτόπους των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων (https://mts.army.gr/http://www.mtn.gr/https://www.haf.gr/structure/gea/mta/) είναι αρκετή για να καταλάβει ακόμα και ο πλέον αδαής πως τα Ταμεία αυτά είναι από τα πλέον υγιή και βιώσιμα ταμεία επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Με ακίνητη περιουσία η οποία περιέχει πραγματικά “φιλέτα” ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, με λόγο μερισματούχων προς ασφαλισμένους που δεν τον βρίσκεις εύκολα σε άλλα επικουρικά ταμεία και με αρκετή διαφάνεια σε όλα, έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαθέτουν μια πολύ καλή “καβάτζα” για συντάξεις και εφάπαξ.

Κι ενώ φαινομενικά όλα είναι καλά, αν κάποιος αρχίσει να ψάχνει περισσότερο, θα αρχίσουν οι εκπλήξεις. Καθότι η προσπάθεια για διαφάνεια στη διαχείριση των Ταμείων έχει φέρει σε δημόσια θέα (δηλαδή όλα είναι δημοσιευμένα και τίποτα κρυφό) τους προϋπολογισμούς, τα έσοδα, την περιουσία, τα έξοδα και τις δαπάνες τους. Και πάλι θα προτείνουμε στους αναγνώστες μας μια επίσκεψη στους ιστοτόπους των ταμείων για να πάρουν από μόνοι τους τη γεύση της ανικανότητας των διοικήσεων, που δεν αφορά τους στρατιωτικούς που διοικούν τα ταμεία αλλά εκείνους που δίνουν τις εντολές στους στρατιωτικούς.

Από εκείνη τη μαγική στιγμή που η Societte General αγόρασε το μερίδιο του ΜΤΣ το 2004 στη Γενική Τράπεζα και μαζί και την Τράπεζα (λίγες μέρες πριν αλλάξει η κυβέρνηση) μέχρι και σήμερα που η διαχείριση κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων είναι λίγο ως πολύ κατευθυνόμενη, είναι σαφές πως τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη των στρατιωτικών μάλλον έχουν χρώμα πολιτικής. Το αστείο είναι πως στα μέλη των ΔΣ των ταμείων περιλαμβάνονται και οι πρόεδροι των Ενώσεων Αποστράτων που συμμετέχουν κανονικά με δικαίωμα ψήφου.

Και είναι αστείο διότι ενώ κόπτονται για το καλό των συναδέλφων, ελάχιστες φορές έχουν καταθέσει προτάσεις και έχουν ασκήσει συστηματικό έλεγχο τόσο για τη λειτουργία όσο και για τη διαχείριση των οικονομικών των ταμείων. Δε λέμε κάτι καινούργιο, ή ακόμα περισσότερο δεν δείχνουμε ενόχους και δε μπαίνουμε σε τιμωρητικές λογικές.

Η ουσία είναι πως τα πράγματα πρέπει ν’ αλλάξουν. Δε γίνεται εν έτει 2017, με 8 χρόνια οικονομικής κρίσης στην πλάτη και με απίστευτες μειώσεις στα εισοδήματα των στρατιωτικών, τα ταμεία να λειτουργούν με καθεστωτικές λογικές και με πολιτικές κατευθύνσεις. Είναι τα μοναδικά ταμεία στα οποία ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΕΘΑ έχει τόσο σημαντικό ρόλο, ο οποίος θεσμικά δεν δικαιολογείται.

Η άποψη πως οι στρατωτικοί από μόνοι τους δε μπορούν να διαχειριστούν τα του οίκου τους έχει καταπέσει από τα ίδια τα γεγονότα. Η μεταπολιτευτική τακτική, που συνεχίζεται και σήμερα, να βάζει η πολιτεία τους στρατιωτικούς τιμωρία στη γωνία είναι καιρός να σταματήσει. Το ζήτημα είναι πότε θα βάλουν μυαλό εκείνοι που θεωρούν πως οι επισκέψεις στα πολιτικά γραφεία και οι υποκλίσεις και τα κοψομεσιάσματα τους κάνουν καλό σε προσωπικό επίπεδο. Αν εξαιρέσουμε τις περίπτώσεις των Στρατηγών Τόσκα και Ντζιμάνη, υπουργού και βουλευτή της κυβέρνησης, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που έχουν “ρευστοποιήσει” τις πολιτικές τους προσπάθειες. Οι Ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής Στρατηγοί Συναδινός και Επιτήδειος έδειξαν έναν άλλο δρόμο που μάλλον δεν είναι και τόσο αξιοπρεπής καθότι κατέθεσαν τα γαλόνια τους στο αρχηγό του κόμματός τους.

Αλλά για να επανέλθουμε στα ταμεία, η επιδρομή του κράτους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και η πλήρης ανικανότητα των διοικήσεων να την εμποδίσουν, έχει επιφέρει απίστευτη ζημιά στα στελέχη. Ενώ πριν από μια πενταετία το εφάπαξ και τα βοηθήματα λαμβάνονταν μέσα σε ένα εξάμηνο το αργότερο από τα στελέχη που αποστρατεύονταν, τώρα ο χρόνος φτάνει και τα δύο έτη. Για προκαταβολές εφάπαξ και δάνεια δε συζητάμε, όπως επίσης δε συζητάμε για το βοήθημα που δίνεται στα τέκνα που συμπληρώνουν το 25ο έτος της ηλικίας τους.

Η νοοτροπία του “μάλιστα” των αποτελούντων τα ΔΣ των ταμείων έχει δώσει σαφή δείγματα των αποτελεσμάτων της, μήπως να κάνουμε μια προσπάθεια αγαπητοί συνάδελφοι να την αλλάξουμε; Υπάρχουν και νεότερες γενιές στελεχών που θέλουν και αξίζουν να πάρουν μερίσματα, εφάπαξ και βοηθήματα, κι εσείς δε θα είστε εκεί για μια ζωή, η θητεία σας είναι συγκεκριμένη. Εκτός αν βασιλεύει η άποψη του “δος ημίν σήμερα”.

Και μια παρότρυνση: Μια επίσκεψη στις ιστοσελίδες των ταμείων θα ήταν χρήσιμη απ’ όλους!

armynow.net

Share This: