Την επιστροφή των χρημάτων από τα αναδρομικά και τις παράνομες εισφορές των συνταξιούχων με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε δήλωση του στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την διανομή του υπερπλεονάσματος
Αντωνόπουλος Γιώργος
Συνολικά όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.

«315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, επιστρέφονται άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016.» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά ποιοι θα ωφεληθούν από την αποκατάσταση αυτής της αδικίας:

-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
-Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.
Επίσης από το συνολικό ποσό των 1,4 δις θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως έχου ήδη γράψει τα dikaiologitika news αγώνα δρόμου πραγματοποιούν στον ΕΦΚΑ και στην ΗΔΙΚΑ, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες και να πιστώσουν τα αναδρομικά που δικαιούνται περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι, από τη λάθος παρακράτηση εισφοράς υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που υπέστησαν από το 2012 έως και τις 30 Ιουνίου 2016.
Στόχος είναι έως τις 10 Νοεμβρίου να λάβουν οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ όλα τα στοιχεία με τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται οι περίπου 380.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, έτσι ώστε να πιστωθούν τα αντίστοιχα ποσά στους λογαριασμούς τους. Έπονται οι περίπου 900.000 συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί εμπρόθεσμα, τότε στην καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου, θα προστεθούν και τα παραπάνω αναδρομικά ποσά. Σε πρώτη φάση οι συντάξεις Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τις 28 Νοεμβρίου.
Εάν όμως δεν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να πιστώσουν τα σχετικά ποσά, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο τα αναδρομικά να μεταφερθούν στην καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιανουαρίου της νέας χρονιάς. Έως τώρα ο προγραμματισμός που έχει γίνει θέλει οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2018 να καταβάλλονται για τους δικαιούχους από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ, στις 19 Δεκεμβρίου 2017 και στις 21 Δεκεμβρίου 2017 για το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία.

 

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/asfalish/182041/anakoinothike-i-epistrofi-xrimaton-gia-ta-anadromika-stous-syntaksioyxous

Share This: