Οπλοχρησία – οπλοκατοχή στρατιωτικών: Μάθετε τι ισχύει βάσει της νομοθεσίας – Οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι κυρώσεις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΜΑΛΗ

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του 2017. Πολλοί κατ’ έθιμο περιμένουν οπλισμένοι «στην γωνία»  για να αποχαιρετήσουν τον χρόνο που φεύγει. Άλλοι με βεγγαλικά και άλλοι με πραγματικά όπλα!

Αν μένουν στην επαρχία ξεσκονίζουν το παλιό τουφέκι του παππού, αν και πολλοί έχουν δικά τους όπλα. Περιμένουν τη στιγμή που θα στρέψουν στον αέρα το όπλο και πατώντας την σκανδάλη θα διώξουν τον «γέρο χρόνο».

Τα πρώτα λεπτά του νέου χρόνου, ο ουρανός γεμίζει λάμψεις και ο διαπεραστικός ήχος των πυροβολισμών συνοδεύεται με χιλιάδες ευχές. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που οικογένειες έχουν θρηνήσει θύματα λόγω άσκοπων πυροβολισμών. Τότε άλλοι συμμορφώνονται και άλλοι αντιδρούν, φωνάζοντας: «Μόνο εμείς το κάνουμε; Γιατί νομίζεις πως οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί δεν το κάνουν;»

Επιτρέπεται να οπλοφορούν οι στρατιωτικοί;


Οι στρατιωτικοί με βάση το νόμο φέρουν όπλο μόνο κατά την διάρκεια των υπηρεσιών εντός του στρατοπέδου καθώς και στο πλαίσιο των ασκήσεων.

Για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό και στο Λιμενικό Σώμα, στην τελωνειακή υπηρεσία και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ,σύμφωνα με τον νόμο εφαρμόζονται οι ισχύουσες κατά περίπτωση διατάξεις.

Και αν δεν υφίστανται τέτοιες διατάξεις;


Αν δεν υφίστανται τέτοιες διατάξεις, τότε με κοινή απόφαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξης, καθορίζονται οι περιπτώσεις, οι προϋποθέσεις καθώς και οι αναγκαίες λεπτομέρειες, με τις οποίες γίνεται δυνατή –παρά την γενική απαγόρευση- οπλοφορία.

Οι προϋποθέσεις


Έλληνες πολίτες, που έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους, έχουν την δυνατότητα να οπλοφορούν, μετά από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους, στις εξής περιπτώσεις:

1. Για την ατομική τους ασφάλεια, εφόσον βέβαια συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και μετά από την σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου πλημμελειοδικών.

2. Για την προστασία προσώπων, την ασφάλεια δημόσιων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, μεταφοράς χρημάτων ή αξιών, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ή προοριζόμενων για εξυπηρέτηση της Εθνικής Άμυνας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων.

Στις περιπτώσεις αυτές η άδεια κατοχής χορηγείται στο όνομα εκείνων που νόμιμα εκπροσωπούν τους ανωτέρω φορείς, ενώ η άδεια οπλοφορίας στο όνομα εκείνων στους οποίους ανατίθεται η ασφάλεια προσώπων, εγκαταστάσεων, οικημάτων, πολύτιμων αντικειμένων, αξιών και χρηματαποστολών Στην άδεια οπλοφορίας αναγράφονται οι προϋποθέσεις, με τις οποίες μπορεί ο κάτοχος της να φέρει τα όπλα που διαλαμβάνονται σ’ αυτή.

3. Η οπλοφορία επιτρέπεται και σε διπλωματικούς υπαλλήλους, στρατιωτικούς ακολούθους ή αστυνομικούς ξένων χωρών, οι οποίοι υπηρετούν στις πρεσβείες ή στα προξενεία των χωρών τους στην Ελλάδα ή συνοδεύουν επίσημα πρόσωπα ή έρχονται στην Ελλάδα για την παραλαβή διωκόμενων ατόμων, των οποίων έχει αποφασισθεί η έκδοση.

4. Άδεια οπλοφορίας χορηγείται επίσης για άσκηση στην σκοποβολή, με τα όπλα που επιτρέπονται. Οι άδειες χορηγούνται από την αρμόδια αστυνομική αρχή στο όνομα μελών αναγνωρισμένων αθλητικών σωματείων, που επιδιώκουν την προαγωγή του αθλήματος της σκοποβολής. Ο κάτοχος τέτοιας άδειας επιτρέπεται να οπλοφορεί μέσα στους χώρους άσκησης. Τα όπλα μεταφέρονται κενά, τοποθετημένα σε ειδικές οπλοθήκες, ενώ η άσκηση των ανηλίκων γίνεται με την εποπτεία των υπευθύνων των σκοπευτηρίων ή των αθλητικών σωματείων.

5. Άδεια θήρας χορηγείται από τις αρμόδιες δασικές αρχές µόνο σε άτομα που είναι εφοδιασμένα µε άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου ή βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου. Για την έκδοση της βεβαίωσης αυτής υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τη χορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου.

Η οπλοφορία µε κυνηγετικά όπλα απαγορεύεται, εκτός των περιπτώσεων της χρήσης για άσκηση θήρας ή σκοποβολής και της μετάβασης και επιστροφής στους χώρους αυτούς. Στις περιπτώσεις αυτές κατά τη διέλευση από κατοικημένες περιοχές τα όπλα πρέπει να φέρονται κενά εντός θήκης.

Σημειώνεται παράλληλα πως δεν επιτρέπεται σε όσους οπλοφορούν νόμιμα να φέρουν τα όπλα τους σε ελεγχόμενους κατά τον κανονισμό της Πολιτικής Αεροπορίας χώρους των αεροδρομίων, εκτός των αστυνομικών και τελωνειακών υπαλλήλων κατά το χρόνο εκτέλεσης της υπηρεσίας τους στους χώρους αυτούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ενδιαφερόμενος οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία, πιστοποιητικό της ψυχικής του κατάστασης καθώς και υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αποδεικνύεται πως δεν είναι φυγόδικος ή φυγόποινος.

Απαγορεύονται οι άσκοποι πυροβολισμοί;

Σύμφωνα με την νομοθεσία απαγορεύονται αυστηρά τόσο οι άσκοποι πυροβολισμοί όσο και η παράνομη χρήση εκρηκτικών υλών.

Πιο συγκεκριμένα όχι μόνο απαγορεύονται οι άσκοποι πυροβολισμοί καθώς και η χρήση εκρηκτικών μηχανισμών και υλών, για τους σκοπούς εκείνων στους οποίους χορηγήθηκε η άδεια αγοράς, αλλά προβλέπεται και τιμωρία.

Για άσκοπους πυροβολισμούς, οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Όσον αφορά στην άσκοπη χρήση εκρηκτικών υλών και μηχανισμών προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών, καθώς και χρηματική ποινή (Στην νομοθεσία αναγράφεται το ποσό των 200.000 δραχμών).

Τελικά απαγορεύεται ή όχι;

Παρά το γεγονός πως απαγορεύεται η αγορά και η χρήση όπλου από στρατιωτικούς, πέραν του υπηρεσιακού, το οποίο και χρησιμοποιούν κατά την διάρκεια της Υπηρεσίας τους στο στρατόπεδο και μόνο για Υπηρεσιακούς Λόγους, η νομοθεσία αφήνει ένα «ανοικτό παράθυρο» στους ενδιαφερόμενους, αν βέβαια πληρούν τι προϋποθέσεις

Έτσι κάθε στρατιωτικός έχει την δυνατότητα, εφόσον είναι μέλος σε σκοπευτικό σύλλογο ή σωματείο και ακολουθώντας πάντα τις εκάστοτε νομοθετικές ρυθμίσεις περί οπλοχρησίας – οπλοκατοχής, να αγοράσει όπλο.

Όσον αφορά στους άσκοπους πυροβολισμούς και στο κλισέ πως: «είναι ακίνδυνο και η σφαίρα φεύγει στον αέρα» η απάντηση είναι μια. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!

Και αν κάποιος δε συμμορφωθεί στο νομικό «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ», τότε προβλέπεται και τιμωρία (φυλάκιση, χρηματική αποζημίωση).

Γι’ αυτό πριν σκεφτείτε να διώξετε το 2017 πατώντας την σκανδάλη, μήπως πρέπει να το ξανασκεφτείτε;

armyvoice.gr

Share This: