Η ινδική Αεροπορία ζήτησε επίσημα απόρρητη ενημέρωση για το μαχητικό 5ης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin, από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία. Σύμφωνα με αναφορές η Ινδία θέλει να αγοράσει 126 F-35 ACTOL.

Τα συγκεκριμένα μαχητικά θα αντικαταστήσουν τα F-16 Fighting Falcon και ίσως και τα A/OA-10 Thunderbolt II. Το F-35A κηρύχθηκε βασικά επιχειρησιακά έτοιμο τον Αύγουστο του 2016.

Μέχρι στιγμής μόνο τρία μαχητικά 5ης γενιάς έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία, το F-22 Raptor, το F-35 και το κινεζικό Chengdu J-20. Η Κίνα αποτελεί περιφερειακό αντίπαλο της Ινδίας και η ένταξη του J-20 σε υπηρεσία ίσως αποτελεί λόγο του ινδικού ενδιαφέροντος για το F-35.

Η Κίνα αναπτύσσει άλλο ένα μαχητικό 5ης γενιάς το J-31 Shenyang το οποίο ίσως εξαχθεί ίσως μάλιστα προσφερθεί στον βασικό αντίπαλο της Ινδίας το Πακιστάν.

Η Ρωσία αναπτύσσει επίσης ένα μαχητικό 5ης γενιάς, το Sukhoi PAK-FA (Sukhoi Su-57) και έχει προσφέρει συμμετοχή της Ινδίας στην ανάπτυξή του. Αν και οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει εντούτοις δεν έχει υπάρξει απτέλεσμα.

Η Ινδία αναπτύσσει το δικό της μαχητικό stealth το HAL Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA). Οι αρχικές μελέτες έχουν γίνει και αναμένεται έγκριση για την έναρξη της σχεδίασης και της ανάπτυξής του.

Η οικογένεια των Lockheed Martin F-35 Lightning II προσφέρει ένα αεροσκάφος που συνδυάζει ικανότητα stealth, με υψηλή ταχύτητα, άκρως προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες. Ήδη περισσότερα από 240 F-35 έχουν παραδοθεί σε όλο τον κόσμο και συνολικά έχουν γράψει 105.000 ώρες πτήσεις.

defence-point.gr

Share This: