Η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση που διεξάγουν κάθε χρόνο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την επονομασία «Παρμενίων 2017» ξεκίνησε σήμερα. Σενάριά της με την εμπλοκή και των τριών όπλων (Αεροπορία, Στρατός Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό) θα αρχίσουν να εκτελούνται σταδιακά σε όλη τη χώρα από σήμερα μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Οι απαραίτητες μονάδες του Στρατού Ξηράς βρίσκονται ήδη ή οδεύουν στους χώρους διασποράς και εκτέλεσης των σεναρίων, ενώ πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία μετακινούνται για τις ανάγκες της άσκησης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ κύριοι σκοποί της άσκηση είναι:

  1. Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
  2. Η εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.
  3. Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.
  4. Η ενεργοποίηση του συστήματος χειρισμού κρίσεων και η εφαρμογή σχεδίων στην οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
  5. Η ενεργός συμμετοχή και η επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων Εθνοφυλακής.
  6. Η εφαρμογή και ο έλεγχος διαδικασιών σχεδίων επιστράτευσης και επίταξης.

Η Τουρκία αυτή τη φορά αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στη Ρόδο

Η Τουρκία, από τη δική της πλευρά, συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, παρά το γεγονός πως αυτές τις ημέρες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε συναγερμό λόγο της άσκησης. Αυτή τη φορά, με τη ΝΟΤΑΜ Α4715/17, αμφισβητούν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προχωρήσει σε στρατιωτική άσκηση στην περιοχή της Ρόδου.

gi66ztv3

Η νέα αμφισβήτηση ξεκίνησε χθες όταν η Αθήνα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α2443/17 με την οποία δέσμευσε δύο σημεία περίπου τρία ναυτικά μίλια από τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, προκειμένου στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2017», να διεξάγει δύο σενάριά της που μάλιστα είναι χωρίς τη χρήση πυρών.

2k8cpxxw

 

Η Άγκυρα προκειμένου για μια ακόμη φορά να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας να διεξάγει ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, παρά το γεγονός πως τα δύο σημεία που έχει εξαγγείλει η Ελλάδα είναι εντός των χωρικών υδάτων της στη Ρόδο, εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α4715/17 με την οποία επανέλαβε τη θέση της περί αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Σύμφωνα με την τουρκική θέση, δεν μπορούν σε αυτά να υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες και να γίνονται ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα η Αθήνα απάντησε στην Άγκυρα με τη ΝΟΤΑΜ Α2458/17 όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν θα πρέπει η Τουρκία να χρησιμοποιεί το σύστημα εξαγγελίας των ΝΟΤΑΜ για να προωθεί τις δικές της πολιτικά εδραζόμενες θέσεις, που εκτός ότι είναι νομικά αβάσιμες δεν έχουν να κάνουν τίποτα με το θεμελιώδη σκοπό του συγκεκριμένου συστήματος προειδοποιήσεων.

dk5i92g0

Η Τουρκία βέβαια δεν φάνηκε να πτοείται μιας και εκτός του ότι εξέδωσε και σήμερα ΝΟΤΑΜ πάνω στην ελληνική προχώρησε και στην εξαγγελία άσκησης οπλικών συστημάτων του πολεμικού της ναυτικού στις 5 και 6 Οκτωβρίου με την NAVTEX 966/17, δυτικά του Καστελόριζου, δεσμεύοντας περιοχή μέρος της οποίας εμπίπτει στο FIR Αθηνών…

xarstdah

Η Τουρκία και σήμερα είχε παρουσία στον αέρα με προκλητικές πτήσεις μαχητικών της. Μέχρι στις τρεις το μεσημέρι και με τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα η τουρκική παρουσία στο Αιγαίο ήταν η εξής.

Ένα ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών, ανατολικά της Ρόδου στις 11:10 και βγήκε μεταξύ Χίου Λέσβου στις 11:56. Εκεί η Πολεμική Αεροπορία έστειλε ένα ζεύγος μαχητικών F-16 από το Καστέλι της Κρήτης και το ζεύγος επιφυλακής από την Σκύρο. Στην συνέχεια δύο τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών από το FIR Λευκωσίας στις 11:33 και βγήκαν στις 11:50 δυτικά της Ρόδου. Άλλα δύο F-16, τα συγκεκριμένα μάλιστα ήταν και οπλισμένα, μπήκαν στο Αιγαίο στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 12:20 και βγήκαν νότια Χίου στις 13:12

Άλλο ένα ζεύγος μπήκε και πάλι μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 13:45 και βγήκε μεταξύ Χίου και Λέσβου στις 13:53. Μέχρι το μεσημέρι δεν είχε σημειωθεί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο Newsbeast.gr, κάποια αερομαχία.

newsbeast.gr