Την προσωπική του μαρτυρία από την ταραγμένη περίοδο του 1974 μοιράστηκε ο Ανδρέας Στραβοπόδης, υποπτέραρχος (Ι) ε.α. της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κυβερνήτης ενός από τα Noratlas που στάλθηκαν στην Κύπρο για να υπερασπιστούν την μεγαλόνησο από την τουρκική εισβολή.

«Θέλω να έλθω και πάλι, αλλά αυτό εξαρτάται από τον Θεό και τον χρόνο. Έχουμε λιγοστέψει. Ήλθαμε με συνοδεία παιδιών μας για να αποτίσουν και αυτά φόρο τιμής για να δουν πού οι πατεράδες τους έδρασαν». Τα λόγια αυτά είναι βγαλμένα από την καρδιά του Ανδρέα Στραβοπόδη, ο οποίος σήμερα είναι υποπτέραρχος(Ι) ε.α. της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΕΠΑ) και το 1974 ήταν κυβερνήτης ενός από τα Noratlas, που πήραν μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» , μεταφέροντας στην Κύπρο την Α΄ Μοίρα Καταδρομών από το Μάλεμε της Κρήτης στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για να υπερασπιστούν την κυπριακή πρωτεύουσα από τους Τούρκους εισβολείς.

Ο κ. Στραβοπόδης, ο οποίος το 1974 ήταν κυβερνήτης του αεροσκάφους με κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ 9» , ήταν προχθές στην Κύπρο και αποχαιρέτησε το πλήρωμα και τους καταδρομείς του «ΝΙΚΗ» 4, που κατέπεσε από λάθος της κυπριακής αεράμυνας, λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

«Με χαρά και ενθουσιασμό ακούσαμε την είδηση (επιχείρηση ΝΙΚΗ). Δεν σκεφθήκαμε, εάν θα δείτε περισσότερα εδώ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.onalert.gr/stories/kupros-proswpikh-marturia-kubernhth-noratlas-gia-thn-epixeirhsh-nikh-toy-1974/68450?utm_source=onalert.gr&utm_medium=Referral&utm_campaign=top5box